Overkappingen in de tuin

By | Uncategorized | No Comments

Het is vandaag prachtig weer om een stukje te schrijven over overkappingen in de tuin.
Lekker regenachtig, nat. Toch zou je zelfs met dit weer heerlijk in de tuin kunnen zitten, onder een veranda, kleedje over de benen, warme kop thee erbij, misschien een klein haardvuurtje.

De overkapping was de laatste jaren een gewild item in de tuin. Het was mode en terecht. Op dagen als vandaag of als het juist te heet is in de zon, is een overkapping een zeer welkom element in de tuin. Ook in de avond, of in het voorjaar en najaar kan een overkapping het verschil maken tussen binnen zitten, of toch nog lekker naar buiten kunnen.

 
Je moet er wel de ruimte voor hebben. In een kleine tuin bestaat het risico dat een overkapping je net die ene plek waar je nog in de zon kon zitten kost.

Let bij het bouwen of ontwerpen op een aantal zaken: orientatie, het allerfijnste is natuurlijk als de veranda zo is opgesteld dat de lage avondzon (of ochtendzon voor de ochtendmensen) eronder schijnt. Dus: orientatie op het westen valt te preferenen.

En: houd het licht, hoe meer contact met de tuin, het groen, hoe meer de zitplek toevoegt aan de kamers in het huis. Dus laat zij en achterkanten kanten open of maak ze groen met klimop of ander opgaand groen. Een goede truc is ook om de overkapping te vermommen als pergola. Dit kan door een open constructie toe te passen en deze te bekleden met transparante dakplaten.

In een tuin waar meer ruimte kan de overkapping juist wel wat zwaarder worden aangezet. Of zelfs onderdeel zijn van een tuinhuisje. Door bij de vormgeving inspiratie te zoeken bij de architectuur en het materiaalgebruik in de hoofdwoning kan een dergelijk element een grote rol spelen bij een, wat mij betreft altijd gewenst, gevoel van eenheid in de tuin.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen doen?

Plant van het Moment: Anemone hupehensis ‘September Charm’

By | Uncategorized | No Comments

Als de kwekers het er qua naamgeving zo dik bovenop leggen, is het voor mij niet zo moeilijk om deze plant ‘Plant van het moment’ te benoemen. De Japanse Anemoon, of herfstanemoon is een aanwinst voor in de tuin. Zodra de meeste zomerbloeiers het opgeven, zorgt deze plant voor nieuwe elan in de herfstborder.

Hersftanemonen zijn sterke planten voor in de zon en halfschaduw. Ze worden tussen de 50 en 150 cm hoog en hebben de voorkeur voor een vochtige bodem. Na verloop van tijd zal deze soort proberen uit te lopen. Dan is het zaak de plant wat te beteugelen.

De bloeikleur varieert van wit tot roze en purper. Anemone ‘Honorine Jobert’ is de witte soort en Anemone hupehensis ‘Red Riding Hood’ is een hele donkere variant. De mooie kleur van de ‘September Charm’ zit in het midden van dit spectrum.

Volgens de oude Grieken opent de plant pas haar bloemen als er wind waait. De naam is dan ook afgeleid van het Griekse woord voor wind; ánemos. Anemone betekent letterlijk dochter van de wind.  De naam Hupensis komt van de oude naam ‘Hupeh’ voor de Chinese provincie ‘Hebei, waar de plant in de 19e eeuw werd ontdekt.

Verwar de herfstanemonen niet met hun voorjaarsbloeiende naamgenoten; bosanemonen (zoals bijvoorbeeld Anemone nemerosa). Dit zijn ook prachtige bloemen, fantastisch als onderbegroeiing onder heesters en bomen. Ze blijven veel lager dan de herfstanemonen en de bloeikleur is overwegend wit. Na het voorjaar trekken ze zich terug in de grond om pas het jaar daarna weer  op te duiken en opnieuw de show te stelen.

Springplank in het Groen

By | tuinproject | No Comments

In een kleine tuin gaat vaak een groot deel van de ruimte op aan het terras. Veel kleine tuinen zijn eigenlijk beter op te vatten als een terras met iets eromheen.

Dat was ook het geval in deze tuin. Van het terras hebben we hier een soort springplank richting de tuin gemaakt, met een afstapje richting het gazon. De lengterichting van de tegels benadrukt dit idee.

Op de plattegrond kun je zien dat het stenige gedeelte en het groene gedeelte in elkaar grijpen als een soort hoekige yin en een groene, organische yang. In het groene gedeelte van de tuin lopen borders, een veldje met kruidenmengsel (Nectar onder het maaimes) en flagstones in elkaar over. Achterin de tuin is een besloten hoekje gemaakt, voor een kop koffie in de ochtendzon.

 

De terrassen liggen in de zon en de donkerdere delen van de tuin blijven over voor de beplanting. Schaduwminnende beplanting kent, qua bloei, niet die grote uitbundigheid van de zonbloeiers. Daarom is hier ook met name gezocht naar een aantrekkelijke combinatie van bladkleuren en texturen.

De olijfboom was een kado van de moeder van de (italiaanse) eigenaar aan haar zoon. Salute!

       

Benieuwd wat wij voor jou kunnen doen?

Feestje in de Tuin

By | tuintips | No Comments

Op een zwoele zomeravond, is de tuin misschien wel de allerleukste plek voor een feestje. In de buitenlucht, tussen de planten en bloemen in feestelijke kleuren, met het lage zonnetje in je gezicht. De tuin biedt vanuit zichzelf al zoveel waar een mens blij en ontspannen van wordt.

Maar het is natuurlijk té leuk om de tuin voor de gelegenheid wat te pimpen. Slingers en gekleurde lichtjes zijn een inkopper, maar met iets meer ambitie en pallets van de straat zet je zo een leuke bar of dj-booth in elkaar. Kijk bij het ontwerpen vooral goed naar het beschikbare materiaal: verander zo min mogelijk dat scheelt een hoop werk en het resultaat wordt des te strakker en steviger. De bordjes zijn gemaakt van de restjes waar de pallet ingekort moest worden. Een plantenbak met ijsblokjes zorgt ervoor dat de drankjes goed gekoeld worden en de bieropenener die tegen de schommelpaal zit aangeschroefd zorgt ervoor dat  niemand hoeft te zoeken en de bierdopjes mooi op één plek blijven.

Met een middagje timmeren, en nog een uurtje letters maken met 3d verf heb je al een leuk resultaat. Natuurlijk is het geen bar die jaren mee kan, maar die van ons vonden we na een week nog steeds te leuk  om al weg te halen.

Laatste tip voor een geslaagd feest: waarschuw je buren en nodig ze uit voor het feestje. Denk daarbij ook aan de achterburen, het geluid draagt verder dan je denkt in de buitenlucht. Proost!

Benieuwd wat wij voor u kunnen doen?

Werk met hoogteverschillen

By | tuintips | One Comment

Is het een diepgewortelde menselijke reflex om alles recht te trekken? Maar al te vaak spreek ik klanten die dan zeggen: “Eerst maar egaliseren, denk!”. Echter, wat werkt voor de Franse revolutie, werkt nog niet per se in de tuin.

Natuurlijke Ligging

In veel gevallen is het juist beter om de hoogteverschillen te gebruiken. Ze zijn er vaak niet voor niets. Hoogteverschillen kunnen iets over de plek, de natuurlijke situatie in het landschap. Bevinden we ons op een helling, of op een overgang, van de ene bodemsoort naar andere. Wellicht zijn er stuifduintjes of een oude gedempte sloot zichtbaar. In deze gevallen raad ik altijd aan om hier gebruik van te maken in het tuinontwerp (zie Tip: Speel in op de omgeving).

Waterhuishouding

Natuurlijk spelen hoogte verschillen een belangrijke rol in de waterhuishouding van de tuin. Ook hier kun je op in spelen. Door, bijvoorbeeld, op lage natte plekken in de tuin, vochtminnende planten neer te zetten kun je de situatie leesbaar maken en de natuurlijke verschillen in de tuin dramatiseren. Mensen vestigen zich van oudsher op plekken die tussen de extremen te nat en te droog in liggen. Om veilig te zijn en droge voeten te houden. Vaak leg ik terrassen in de tuin ook net iets hoger. Onbewust ervaren mensen toch dat gevoel van veiligheid en geborgenheid temidden van de woeste (tuin)natuur.

 

Detailniveau

Ook op detail niveau kunnen hoogte verschillen een belangrijke rol spelen in het tuinontwerp. Door verschillende vlakken verharding, bijvoorbeeld terrasen en paden een verschillende hoogte te geven kun je de belijning van je ontwerp laten spreken. De compositie wordt duidelijker. Het oog heeft meer houvast en dit geeft rust. Hoogteverschillen in een plantenborder, bijvoorbeeld van laag op de voorgrond naar hoog op de achtergrond, kunnen extra worden aangezet door het maaiveld mee omhoog te laten lopen.

Diagonalen

By | tuintips | One Comment

Klassieker onder de ontwerptips: werk met de diagonaal. Ik heb het niet systematisch onderzocht, maar het zou me verbazen als ik ontwerpen in mijn portfolio ontwerpen tegen zou komen waar de diagonaal niet op één of andere manier een rol in speelt.

Ruimtelijk gevoel

Hoe kleiner de tuin, hoe belangrijker deze tip wordt. De lijn die diagonaal door de tuin loopt is immers de langste die je kunt trekken op je tuin plattegrond. Door deze lijn te benadrukken in het ontwerp kun je het gevoel van ruimte in de tuin aanzienlijk vergroten.

Dynamiek

Tevens kan het gebruik van de diagonaal ervoor zorgen dat de tuin op een levendige, dynamische manier geordend wordt. Pak je plattegrond maar eens en kijk wat er gebeurd. Een ordening rondom de lengteas van de tuin levert al snel een formeel en stijf beeld op. Een ordening rondom de diagonaal zorgt net zo goed voor een georganiseerd beeld, maar toch blijft het losser, terloops bijna, ik hou ervan!

diagonalen

Hoe dan?

Als we het nu eens zijn over het belang van de diagonaal, wordt het tijd om te bepalen hoe de diagonaal dan terug moet komen in het ontwerp. Dit kan verschillen naar gelang je eigen smaak of naar gelang de situatie in de tuin. Soms is het goed om de diagonaal als een sterke lijn in het ontwerp op te nemen. Bijvoorbeeld als vijverrand of als pad. Soms is het beter om de diagonaal terug te laten komen in een serie hoeken. Of juist als een zachte curve die door de tuin slingert. Maar misschien is het ook niet nodig om de diagonaal als basis te nemen voor het ontwerp van paden en terassen. Een serie planten van dezelfde soort of lichtelementen, plantenbakken, keien, schijnbaar toevallig zo geplaatst maar ondertussen toch die diagonaal benadrukkend ondersteunend, doen dan de truc. De keuze is inderdaad reuze! Kom je er niet uit? Raadpleeg dan de tuinontwerper op de hoek.

 

 

Gebruik Bloembollen

By | tuintips | No Comments

Deze ontwerptip wordt, ten tijde van de publicatie, al ruimhartig ondersteund in openbare plantsoenen, op landgoederen en natuurlijk in de Keukenhof. Gebruik bloembollen!

Winterslaap

Bijna alle vaste planten verkeren nog in een winterslaap en overal in de tuin zie je nog gaten in de beplanting. Bedenk één ding; daar hadden bloemen kunnen staan. Sneeuwklokjes, crocussen, narcissen en over een tijdje ook tulpen zorgen met gemak voor twee maanden extra kleur en plezier in de tuin. Bloembollen benutten het voor en na-seizoen in de tuin. Plekken, waar in het seizoen de schaduw van het gebladerte heerst, krijgen tijdelijk zon. Bolgewassen hebben als overlevingstaktiek om voedingsstoffen op te slaan in de bol. Daardoor zijn ze in staat om deze momenten nog snel te benutten, binnen één of twee maanden groeien, bloeien en weer afsterven. Prachtig toch, zoveel dynamiek! dus plan vooruit en schrijf het nu vast in je agenda voor het najaar: bollen kopen en planten.

 

Enkele van mijn favoriete voorjaarsbollen

Zomerbollen

Misschien ben ik bevooroordeeld. Vanaf m’n dertiende werkte ik jarenlang op een kwekerij waar onder andere lelies en narcissen werden gekweekt. Kilometers heb ik afgelegd op m’n knieën, duizenden bollen heb ik gepland en later ook weer geoogst. Daar komt trouwens meteen al iets naar boven, want, ook buiten de typische bollenseizoenen, in het voor- en najaar, kunnen zomerbollen, als de genoemde lelie, een geweldige blikvanger in de zomerborder zijn. Iets waar veel te weinig gebruik van wordt gemaakt in de Nederlandse tuinen.

Royaal toepassen

Maar, om bij het eerste punt te blijven: krokussen, narcissen en tulpen. Pas ze toe en wees daarbij royaal. Kies één of twee of drie soorten en plant ze in groepen. Laat ze zoveel mogelijk terug komen door de hele tuin, zodat een overtuigend beeld ontstaat. Of combineer ze zorgvuldig met de vaste planten die wel al in bloei staan, bijvoorbeeld, zoals op de foto hierboven, Narcissus ‘Silver Chimes’ met Brunnera macrophylla.

Maak een plattegrond

By | tuintips | No Comments

Dit klinkt als een dooddoener, maar er zijn nog steeds mensen die denken dat je zonder plattegrond ook tot een prima “tuinontwerp” kunt komen. Veel mensen hebben moeite om driedimensionale informatie in het platte vlak te vertalen.

Vertaalslag

Voor mij is het vertalen van tuinen in kaartbeelden en het vertalen van kaartbeelden in tuinen een tweede natuur geworden. Zonder plattegrond zou ik er niet op vertrouwen het juiste ontwerp te maken. De plattegrond geeft houvast en overzicht. Ineens zie je waar de ruimte zit, ineens zie je op welke manier de tuin werkt, wat de meest logische routes zijn. Dus; ook al kost het misschien even moeite en jeuken je handen om meteen met planten en straatstenen in de weer te gaan, maak die plattegrond.

Inmeten

Meet de tuinzorgvuldig in. Een goede manier is om met het huis te beginnen en vervolgens de grenzen van de tuin in te tekenen. Ga er niet te snel vanuit dat alle hoeken haaks zijn. Ik ben er al zo vaak tijdens het tekenen achter gekomen dat een tuin toch een beetje uit het lood blijkt te liggen. Vaak is dit ook essentiele informatie die vervolgens ook een belangrijke rol speelt in het ontwerp. Teken de raampartijen en deuren van het huis nauwkeurig en meet verder alles in de tuin waarvan je zeker weet dat het moet blijven staan, in. Zeker heh. Hier dwingt het maken van de plattegrond je meteen al tot het maken van keuzes.

Vertrouwen

Als je klaar bent heb je een belangrijke eerste stap gezet. Hang de plattegrond op, kijk er eens een tijdje naar. Vertrouw op je intuïtie. Vertrouw het kaartbeeld. Koop een rol doorzichtig schetspapier, leg het over de plattegrond. Zo dan kun je nu echt gaan ontwerpen, succes!

maak een plattegrond

Maak het persoonlijk

By | tuintips | No Comments

Er zijn wel 1000 modegrillen, maar er is maar één jij. De modegrillen waaien wel weer over, maar met jezelf moet je nog tijden vooruit. Probeer daarom, bij het bedenken van je tuin, te focussen op het specifieke, het unieke, persoonlijke en maak iets speciaal voor je/jullie zelf.

Strikt persoonlijk

Heel veel zaken die een rol spelen in de beleving van de tuin zijn strikt persoonlijk. Of je veel privacy nodig hebt? Houd je ervan om verborgen in een hoekje te zitten, of wil je juist liever ruimte om je heen? Moet een tuin uitbundig, druk en kleurrijk zijn, wil jij je er prettig in voelen, of kom je pas tot rust als de tuin ook rustig en eenvoudig is vormgegeven?

Looks en gebruik

Natuurlijk zit het persoonlijke niet alleen in de looks maar ook in de manier waarop je je tuin gebruikt. Is de tuin voor jou iets waar je vooral lekker wilt zitten met vrienden en een drankje. Of vind je het juist leuk om in de grond te wroeten en met planten in de weer te zijn. Of allebei, of misschien heb je nog wel andere hobby’s, huisdieren, tafeltennis, motorrijden. Houd je van dansen? schroom niet en leg een dansvloer in je tuin.

Collage

Voor je begint met ontwerpen, denk eerst na: wat zou dit voor mij betekenen? Inventariseer de behoeftes en voorkeuren van jou en van de andere gebruikers van de tuin. Je kunt een lijst opstellen maar een collage maken (of een speciaal prikbord op Pinterest) is misschien nog wel een betere manier. Beperk jezelf daarbij (juist) niet tot plaatjes van tuinen, maar plak alles bij elkaar wat los en vast zit. Zet het lekker breed op: schilderijen, muziek, kleuren, mensen. Om het nog scherper te krijgen kun je ook een collage maken met dingen die je verschrikkelijk vind, want dat zegt vaak net zoveel. En als het klaar is stel jezelf dan de vraag: wat voor tuin past eigenlijk echt bij deze persoon?

maak het persoonlijk

Vertalen

Vervolgens kun je dit vertalen in een tuinontwerp. Zet het zo sterk neer als je kunt, maak het persoonlijk en je hebt nog jarenlang plezier van je tuin.

Speel in op de omgeving

By | tuintips | 4 Comments

Een tuin staat nooit geheel op zichzelf. Altijd sijpelt er wel iets van de omgeving door in de tuin. Dat is ook goed, de omgeving kan de tuin verankeren. Met andere woorden: als je er goed mee omspringt kan het ervoor zorgen dat je tuin een veel waarachtiger karakter krijgt en logischer op z’n plek past. Negeer je de omgeving dan komt de tuin meer op zichzelf te staan, wat een kunstmatiger, of zelfs krampachtig beeld oplevert.

Omgeving

Soms is de omgeving een heel positieve invloed. Bijvoorbeeld als de tuin uitzicht biedt op een mooi bos, een waterpartij of een prachtig bouwwerk. Soms is de invloed juist negatief. Als er bijvoorbeeld veel herrie is van een aanliggende weg, of je tuin kijkt uit over een industrie terrein. Niet zelden is het de chaos in naburige tuinen die een hoop onrust je eigen tuin in trekt.

Inspelen op omgevingsfactoren

Het is heel belangrijk om in het ontwerp goed in te spelen op deze factoren. Dus; voor je begint, eerst goed kijken, luisteren (en ruiken). Dingen die je echt niet wil zien werk je naar de achtergrond. Dit kan door een schutting of dichte haag te plaatsen, maar soms is het slimmer om juist op die ene plek een boompje neer te zetten, zodat net die ene schoorsteen uit het beeld verdwijnt maar je ook niet meteen helemaal opgesloten komt te zitten.

Ontwerptip 1B copy Ontwerptip1A copy

 Positieve zaken benadrukken

De positieve zaken ga je juist benadrukken. Je kunt contact zoeken met het nabijgelegen bos, door een boom te planten, bij voorkeur een soort die ter plaatse ook voor komt. Maar er zijn ook andere manieren. Onlangs heb ik een tuin gemaakt waar de verticale lijnen van een gebouw aan de overkant van de weg werden herhaald in het hekwerk. Kijk maar eens naar het resultaat.