Huisdieren in de tuin

Door: Lars Veenboer

Lars Veenboer

Wij hebben een hond. Het is een Toller, voluit Nova Scotia Ducktolling Retriever, daarom korten we het af. Ze heet Bonnie. Een fantastisch beest. Een allemansvriend. Het grootste deel van de zomer brengt ze door in onze tuin. Of in de tuin van onze buren. We hebben een afgesloten achterom en de hond kan eigenlijk alle tuinen vrijuit in en uit, gelukkig vinden onze buren dat ook prima. Altijd probeert ze mensen te verleiden om tennisballen, takjes, stenen of wat dan ook te gooien, zodat ze kan apporteren. Dan stuift ze er met een rotgang achteraan. Superleuk, maar ik heb liever niet dat het in mijn tuin gebeurt. Voor je het weet rent Bonnie de border in en dat vind ik zonde van de planten. 

Geitenpaadje

Op één plek waar de hond altijd doorsteekt naar de tuin van de buren ontstaat al langzaam een geitenpaadje. Eigenlijk ook niet de bedoeling. En wat ook niet de bedoeling is: dat ze poept in het achterommetje. Gelukkig nog niet in onze eigen tuin, dat hebben we haar wel afgeleerd, maar een enkele keer, op zondag, als we te lui zijn om ’s ochtends vroeg al met haar te gaan lopen krijgen we weleens een appje van de buren dat er weer ergens wat te rapen valt. Gelukkig gaat dit alles in goed overleg en zonder scheve gezichten. 

Kat

We hebben ook twee katten Moos en Aagje. Moos vindt niets fijner dan in de Sesleria (een pol siergras in mijn border) liggen, dat is wel jammer, want daar ontstaat een gat. Het blijft een superleuk gezicht om de katten door de tuin te zien struinen. Vooral Moos is best wel een jagertje. Af en toe deponeert ie een muis op onze tuintafel, als offer aan zijn baasjes. Een heel enkele keer vangt hij ook een vogel, meestal zijn het jonge exemplaren die nog goed moeten leren vliegen. Dat vind ik wel heartbreaking, maar een ander deel van mij zegt dat dit ook voor een deel de natuur is. De vogel eet een slak, de kat eet een vogel en Tinkebell maakt er een tas van.

Kattenbak

Regelmatig spreek ik klanten die graag katten willen weren uit hun tuin. De belangrijkste tip die ik daarvoor kan geven is: vermijd zwarte grond, zand en halfverhardingen. Voor een kat is dat een open uitnodiging om z’n behoefte te doen. Om een tuin echt zo in te richten dat een kat er niet meer in kan komen, lijkt me vrijwel ondoenlijk. Ze zijn zo handig. Er is vast wel een gaashek denkbaar waar ze echt niet door of overheen kunnen komen, maar daar wil je niet tegenaan kijken. OK, misschien, vooruit, als er genoeg ruimte in de tuin is om dit te maskeren kan het een oplossing zijn.  Voor zover ik weet zijn er geen planten die katten afstoten. Wel planten die katten aantrekken, zoals voornoemde Sesleria en natuurlijk Nepeta, de Nederlandse naam is niet voor niets kattenkruid. Ze zijn er dol op.

Andere dieren

Natuurlijk is het ook mogelijk om nog andere dieren in de tuin te houden. Konijnen bijvoorbeeld. Voor een luxe tuin (tuin met eiken veranda)  bouwden we eens een konijnenhok van eikenhout. Ook is het leuk, als je bereid bent om tuinruimte op te offeren, om een stuk af te zetten als konijnen ren. Als je echt los wilt gaan kun je zelfs verschillende konijnenrennen maken en deze verbinden met ondergrondse buizen. Voor de liefhebber. Ook kippen zijn leuk. Ze kunnen mooi de restjes opeten en geven eieren retour. Bovendien vind ik dat ze gezellig klinken. Hanen daarentegen… houd er rekening mee dat hanen veelal verboden zijn binnen de bebouwde kom vanwege het geluidsoverlast.

Paradijs

Als ik later groot ben, zou ik wel een grotere tuin willen, misschien wel met een weitje voor een paas alpaca’s en om het echt paradijselijk te maken een witte pauw. Oren dicht als die begint te schreeuwen alleen.