Droogte resistente beplanting

Door: Lars Veenboer

Lars Veenboer

De maanden mei en juni waren dit jaar gortdroog. Zeker als je, zoals ik, het liefst zo min mogelijk sproeit, kan het voor verschillende planten zwaar worden. Ik zie het altijd als eerste aan de hortensia, die z’n blad slap laat hangen als er te weinig te drinken is in de tuin. 

Hoe kun je je tuin beter toerusten op tijden van droogte? 

Maatregelen

Ten eerste: zorg voor schaduw. Een boompje zal weliswaar ook vocht uit de grond trekken, maar hij houdt de tuin ook koel en de lokale atmosfeer net iets vochtiger. Ten tweede: zorg voor voldoende organische stof in de bodem. Door blad te laten liggen, te mulchen of regelmatig compost aan de bodem toe te voegen verhoog je de capaciteit van de bodem om vocht vast te houden. Ten derde: tuinier in de volle grond, een verhoogde border en bloembakken al helemaal, ze drogen veel sneller uit, zeker als ze een enkele of stenen rand hebben. Ten vierde: ik doe het niet voor niets, sproei weinig, op deze manier moedig je de planten aan om hun wortelstelsel goed te ontwikkelen 

Sortiment

Natuurlijk kun je ook je sortiment aanpassen. Van nature hebben verschillende planten zich aangepast aan droge omstandigheden. Droogteresistente soorten hebben vaak kleinere bladeren. Denk aan rozemarijn of lavendel, maar ook de naalden van naaldbomen zijn in feite evolutionaire ingrepen om verdamping door de plant tegen te gaan. Een andere maatregel die planten hebben genomen om droogteresistent te kunnen zijn, is vocht opslaan in de stengel of in de wortels. Denk bijvoorbeeld aan verschillende cactus soorten, aan Verbascum of aan Euphorbia die een wit melkachtig en irriterend vocht in zijn stengels verbergt. Diverse vetplanten slaan juist vocht op in hun bladeren en vaak hebben ze ook een speciaal waslaagje op het blad om verdamping te verminderen. Soorten als sedum en sporenbloem doen het prima in de Nederlandse tuin. Vaak zien we de aanpassingen aan droge omstandigheden ook als extra sierwaarde van een plant, zoals bijvoorbeeld het geval is bij Stachys byzantina, de witte beharing op het blad reflecteert de zon en gaat verdamping tegen.