Trampolines

Door: Lars Veenboer

Lars Veenboer

Een droom voor de kinderen en een nachtmerrie voor de tuinontwerper. Als er één speelelement is waar kinderen jaren lol van hebben in de tuin dan is het wel de trampoline. Zandbakken, glijbaantjes, speelhuizen, vaak gaat de lol er al na een paar weken af, maar de trampo blijft boeien. De kinderen leren trucs die ik nooit zal beheersen en ook als puber is het nog leuk om te springen of gewoon lekker te chillen op de trampoline.

Overheersend

Vooral in kleine tuinen, blijft het echter wel een uitdaging om de trampoline goed te integreren in het tuinontwerp. Ze zijn groot. Een beetje trampoline heeft een doorsnede van minstens 2,5 m. Daarbij geldt ook nog: hoe groter de trampoline hoe beter je erop kunt springen. Zeker als hij niet is ingegraven, er ook nog een hele stellage met veiligheidsnetten omheen gebouwd is en er allerlei schreeuwerige kleuren in de rand zijn verwerkt, kunnen we spreken van een uitermate overheersend element in de tuin.

Ingraven

Dus: ingraven is een must. Houd er daarbij rekening mee dat het springoppervlakte wel altijd iets boven het maaiveld uit moet blijven steken, als de lucht er niet goed genoeg onderuit kan gaat dit ten koste van de springkwaliteit. Als het enigszins kan: laat de veiligheidsnetten achterwege. Dan is het wel belangrijk dat de trampoline niet te dicht bij een muur of andere harde elementen staat. Verder zou ik proberen te kiezen voor een grijze of zwarte rand in plaats van bijvoorbeeld groen of blauw. 

Randplanten

Ten slotte probeer ik vaak om de trampoline enigszins te verstoppen in het groen. Het is niet erg als je niet van alle kanten op de trampoline kunt komen. Door stevige planten rond de trampoline te plaatsen, of planten die zich snel herstellen, zoals bijvoorbeeld Nepeta, is het niet zo erg als er een keer iemand op landt. In het geval van de Nepeta komt er nog een extra sensatie bij het springen: de geur. In het gunstigste geval fungeert de trampoline als blaasbalg die de geur van deze welriekende planten door de tuin verspreidt. En, zeg nu zelf, het is een magisch beeld toch, kinderen die effortles boven een bloeiende border uitspringen!