De beste bieren om ’s zomers in je tuin te drinken

Door: Lars Veenboer

Lars Veenboer

Zo vakantie, komkommertijd, tijd voor goed nieuws, tijd voor bier in de tuin. Een zomerse dag vraagt wat mij betreft om fris en fruitig speciaal bier met een niet al te hoog alcohol percentage. Anders kom ik na deze proefsessie niet meer uit m’n luie tuinstoel. Een top 5. 

 1: Mannenliefde, Saison, Brouwerij Oedipus, Amsterdam 6%

De soortnaam van het bier, Saison, geeft het al weg, een echt seizoensbiertje dat van oudsher in de winter werd gebrouwen om in de zomer de dorst te kunnen lessen, na een lange dag werk op het land. Het typerende aan dit Saison biertje is de lichtzure smaak. De Mannenliefde is een frisse en fruitige Saison, gebrouwen met Szechuan peper, lemon grass en Sorachi Ace hop. Deze ingrediënten zorgen voor een frisse, fruitige smaak met veel citrus, perfect voor in de zomer.  

2: Playground, Non-alcoholic Ipa, Van de Streek, Utrecht 0,5%

Eindelijk een alcoholvrij, of beter gezegd alcoholarm (0,5%) bier dat zich kan meten met de beste alcoholhoudende bieren. Nobelprijswaardig, dit frisse fruitige bier met natuurlijk een uitgesproken hoppig karakter, zoals we gewend zijn van de IPA’s, maar dan niet over de top bitter, daarom ook lekker op plaats twee in deze lijst.

3: White Ale, Witbier, Lowlander, Amsterdam 5%

Witbieren zijn tarwebieren, die in voorgaande zomers al een heerlijke ontdekking voor op het terras waren. Lowlander heeft een eigen twist aan het concept gegeven door onder andere Vlierbloesem en kamille toe te voegen. Een bier met een fruitig bloemig jubelgevoel in de afdronk.

4: Tropical Ralphie, Hoppy Weizen, Two Chef’s Brewing, Amsterdam 5%

Gebaseerd op weizenbier, de duitse tegenhanger van het belgische witbier. Beiden zijn tarwebieren, het verschil zit hem voornamelijk in de gist, in het ene geval het Belgische witbiergist of, in het andere geval weizengist uit Duitsland. Het witbiergist zorgt voor het typerende lichte zuurtje in het Belgisch witbier terwijl de weizengist juist voor een fruitiger aroma zorgt. Two Chef’s Brewing maakt er met behulp van tropische vruchten als mango, meloen en passievrucht een heel eigen exotische weizen van. Lekker!

5: Dakhaas, Witzen, Maximus, Utrecht 5,5%

Maximus gaat met de  Dakhaas precies tussen wit en weiz inzitten. Het is een tarwebier met de zachte kant van Weizen en tegelijkertijd de frisheid en doordrinkbare karakter van de Belgische Witbieren.