Op blote voeten

Door: Lars Veenboer

Lars Veenboer

Veel mensen vinden het fijn om op blote voeten de tuin in te lopen. Op een warme dag, vanwege het zomerse gevoel. Om goed te kunnen aarden. Vanwege de sensatie, de prikkeling van nieuwe texturen onder de voetzolen. Het is gezond: als we de voetspieren en voetzenuwen prikkelen, gaat de voet op een natuurlijkere manier functioneren. Ook verbetert de doorbloeding.

Footcomfort

Wat loopt eigenlijk het fijnst? Ik zou zeggen een fijnbemoste bosbodem of een gazonnetje waar de dauw nog inhangt. Voor terrassen en tuinpaden denk ik als eerste aan de verschillende producten van MBI met footcomfort. Hoe ze het gedaan hebben begrijp ik nog steeds niet helemaal, maar de tegels voelen bijna zacht aan. Het zijn betontegels met een toplaag van granulaten. De textuur van de tegels kan verschillen, maar door de toplaag warmen de tegels minder erg op dan bijvoorbeeld natuursteen of keramiek. Het blijft dus ook lekker koel aan de voetjes. Daarbij geldt: hoe lichter de tegel, hoe koeler hij blijft. Bedenk dat een hele donkere keramische of natuursteen tegel zomers zo heet kan worden dat je er een ei op kunt bakken. Met je voetzolen als spek?

Halfverhardingen

Halfverhardingen kunnen ook heel fijn zijn om over te lopen met blote voeten. Heel veel hangt af van de maat, hardheid en scherpte van het materiaal. Een grindpad gemaakt van grofkorrelig split is heel vervelend, maar een pad van Flachkorn of Castle grind, mooie afgeronde riviergrind soorten, is prima beloopbaar. Zeker als het grind nog extra op z’n plek wordt gehouden met honingraten. Een pad van boomschors of houtsnippers kan ook fijn aanvoelen, al zullen je voeten dan wel viezer worden. 

Blote Voetenpad

Wie het concept nog verder wil oprekken kan overwegen om een heus blote voetenpad in zijn tuin te maken. Dat kan een afwisseling zijn van grind, gras, vlonders, tegels, stapstenen, wijnflessen enzovoort. Langs de randen of tussen de stapstenen kun je geurende planten (bijvoorbeeld Kruiptijm) aanbrengen voor nog een extra sensatie. Blotevoetenpaden brengen natuurbeleving je tuin in en ze zijn ook goed voor de natuur, losse materialen bevorderen de mogelijkheden voor regenwater om te infiltreren in de tuin en vormen een schuilplaats voor talloze organismen.