Tuinonderhoud

Door: Lars Veenboer

Lars Veenboer

Hoe vaak maak ik het niet mee? Dat het eerste antwoord op mijn vraag: “Wat vinden jullie belangrijk in de tuin?” is: weinig onderhoud. Als tuinarchitect moet ik daarop doorvragen. Dan blijkt vaak dat het genuanceerder ligt. En mensen vaak best bereid zijn om af en toe een zaterdag uit te trekken voor de tuin. Dat is maar goed ook. Want een onderhoudsvrije tuin bestaat niet. Net zoals er geen interieur is dat niet af en toe moet worden schoongemaakt. 

Gezonde ontspanning

Vaak is het ook een kwestie van niet goed weten wat te doen. Zoals, bijvoorbeeld, wanneer een tuin nog van de vorige bewoners van het huis is en mensen dan vaak niet weten wat erin staat en wat je ermee moet doen. Dat is meteen de kracht van een tuinontwerp en van de tuin een keer goed aanpakken: daarna weet je precies wat erin staat en wat nodig is om hem goed te houden. Geloof mi, als je eenmaal weet wat je aan het doen bent en de tuin is goed ontworpen dan is het onderhouden van de tuin juist leuk om te doen. Je kiest een goede dag uit, met lekker weer. Frisse lucht. De hele dag lekker een beetje bewegen, zonder dat het echt te zwaar wordt. Het contact met groen en planten maakt je helemaal zen en is goed voor de weerstand. Het werk levert een prettige afleiding voor je hoofd. Uiteindelijk heb je minder stress dan wanneer je de krant leest op je loungebank. Tuinmensen zijn zelden ziek en worden ouder.  In de tuin werken is in feite de beste manier om te ontspannen in de tuin.

Beplanting

Waar moet je rekening mee houden. Ten eerste is het belangrijk om planten te gebruiken die goed passen op de plek waar je ze neerzet. Een plant die te groot wordt of te klein blijft, levert extra zorg op, omdat er telkens gesnoeid moet worden, danwel, er een kale plek is waar onkruid gaat groeien. Gebruik planten die passen bij de bodemgesteldheid en lichtsituatie in de tuin. Gebruik soorten die stevig zijn, vroeg in het jaar opkomen en lang blijven staan. Maak wat grotere groepen planten om meer overzicht te houden en gebruik geen planten die veel extra zorg nodig hebben qua snoei of begeleiding of ondersteuning. Vermijd al te erge woekeraars.

Gazon en plantenbakken

Ten slotte de grootste instinkers. Veel genoemd door mensen die in eerste instantie zeggen: “Graag weinig onderhoud.” Dus: beplanting misschien gewoon in bakken en dan een gazonnetje erbij? Dat is wel een heel goed recept om bezig te blijven in de tuin. Een gazon betekent in het groeiseizoen elke week maaien en kantjes knippen en beplanting in bakken betekent: water geven en verzorging, omdat het gevaar van verdroging in een bak vele malen hoger is dan in de volle grond. Gazonnetjes en plantenbakken geven een idee van controle, dat wel, maar je moet er harder voor werken dan voor een lekkere natuurlijke border die in de volle grond staat, daar zijn vocht en voeding uit kan halen en met twee onderhoudsbeurten per jaar.