Werk met hoogteverschillen

Door: Lars Veenboer

Lars Veenboer

Is het een diepgewortelde menselijke reflex om alles recht te trekken? Maar al te vaak spreek ik klanten die dan zeggen: “Eerst maar egaliseren, denk!”. Echter, wat werkt voor de Franse revolutie, werkt nog niet per se in de tuin.

Natuurlijke Ligging

In veel gevallen is het juist beter om de hoogteverschillen te gebruiken. Ze zijn er vaak niet voor niets. Hoogteverschillen kunnen iets over de plek, de natuurlijke situatie in het landschap. Bevinden we ons op een helling, of op een overgang, van de ene bodemsoort naar andere. Wellicht zijn er stuifduintjes of een oude gedempte sloot zichtbaar. In deze gevallen raad ik altijd aan om hier gebruik van te maken in het tuinontwerp (zie Tip: Speel in op de omgeving).

Waterhuishouding

Natuurlijk spelen hoogte verschillen een belangrijke rol in de waterhuishouding van de tuin. Ook hier kun je op in spelen. Door, bijvoorbeeld, op lage natte plekken in de tuin, vochtminnende planten neer te zetten kun je de situatie leesbaar maken en de natuurlijke verschillen in de tuin dramatiseren. Mensen vestigen zich van oudsher op plekken die tussen de extremen te nat en te droog in liggen. Om veilig te zijn en droge voeten te houden. Vaak leg ik terrassen in de tuin ook net iets hoger. Onbewust ervaren mensen toch dat gevoel van veiligheid en geborgenheid temidden van de woeste (tuin)natuur.

hoogteverschillen 1 768x606 1

Detailniveau

Ook op detail niveau kunnen hoogte verschillen een belangrijke rol spelen in het tuinontwerp. Door verschillende vlakken verharding, bijvoorbeeld terrasen en paden een verschillende hoogte te geven kun je de belijning van je ontwerp laten spreken. De compositie wordt duidelijker. Het oog heeft meer houvast en dit geeft rust. Hoogteverschillen in een plantenborder, bijvoorbeeld van laag op de voorgrond naar hoog op de achtergrond, kunnen extra worden aangezet door het maaiveld mee omhoog te laten lopen.