Festivaltuin Portugal

Achtergrondinformatie

Butterfly experience
Prijsvraagontwerp Tuinenfestival Ponte de Lima (Portugal), 2010
100-200 m2
Thema: Chaos in de tuin
De vleugelslag van een vlinder kan een tornado veroorzaken
Bezoekers kruipen in de huid van deze vlinder
Chaostuin in Portugal: Nederlander zorgt voor spektakel op internationaal tuinenfestival
28 Mei, Ponte de Lima, Portugal
De Nederlandse tuinarchitect Lars Veenboer zorgt met zijn tuin “The Butterfly Experience” voor spektakel op het Ponte de Lima International Garden Festival, dat vandaag wordt geopend.
Op het tuinfestival, dat dit jaar “Kaos in de tuin” als thema meekreeg, zijn 12 tuinen te zien van ontwerpers uit verschillende landen. Met “The Butterfly Experience” is Veenboer de eerste Nederlander die zijn tuinontwerp uitgevoerd ziet op het prestigieuze festival.
“The Butterfly Experience” geeft uitdrukking aan het thema door een verbeelding van het vlindereffect uit de chaostheorie van Lorentz: “Does the flap of a butterflies wings in Brazil set off a tornado in Texas?” Het sleutelstuk van de tuin wordt gevormd door drie vlinders, met het formaat van een man, een vrouw en een kind. Bezoekers worden uitgenodigd om plaats te nemen in de lijven van de vlinders, voor de gelegenheid vormgegeven als stoel. De rest van de tuin is vormgegeven als Texaanse grasvlakte, waar de wind, letterlijk aanwezig in de vorm van een drietal ventilatoren, vrij spel heeft. De beplanting bestaat voornamelijk uit grassen (Stipa tenuifolia) die bewegen met het minste zuchtje wind en verder uit planten die vlinders aantrekken. Evenwichtsbalken leiden de bezoekers door dit gedeelte van de tuin. Zo ervaren zij letterlijk de disbalans, die soms al uit iets kleins geboren kan worden.
Festivaltuin Portugal