Plant van het Moment: Anemone hupehensis ‘September Charm’

Door: Lars Veenboer

Lars Veenboer

Als de kwekers het er qua naamgeving zo dik bovenop leggen, is het voor mij niet zo moeilijk om deze plant ‘Plant van het moment’ te benoemen. De Japanse Anemoon, of herfstanemoon is een aanwinst voor in de tuin. Zodra de meeste zomerbloeiers het opgeven, zorgt deze plant voor nieuwe elan in de herfstborder.

Hersftanemonen zijn sterke planten voor in de zon en halfschaduw. Ze worden tussen de 50 en 150 cm hoog en hebben de voorkeur voor een vochtige bodem. Na verloop van tijd zal deze soort proberen uit te lopen. Dan is het zaak de plant wat te beteugelen.

De bloeikleur varieert van wit tot roze en purper. Anemone ‘Honorine Jobert’ is de witte soort en Anemone hupehensis ‘Red Riding Hood’ is een hele donkere variant. De mooie kleur van de ‘September Charm’ zit in het midden van dit spectrum.

Volgens de oude Grieken opent de plant pas haar bloemen als er wind waait. De naam is dan ook afgeleid van het Griekse woord voor wind; ánemos. Anemone betekent letterlijk dochter van de wind.  De naam Hupensis komt van de oude naam ‘Hupeh’ voor de Chinese provincie ‘Hebei, waar de plant in de 19e eeuw werd ontdekt.

Verwar de herfstanemonen niet met hun voorjaarsbloeiende naamgenoten; bosanemonen (zoals bijvoorbeeld Anemone nemerosa). Dit zijn ook prachtige bloemen, fantastisch als onderbegroeiing onder heesters en bomen. Ze blijven veel lager dan de herfstanemonen en de bloeikleur is overwegend wit. Na het voorjaar trekken ze zich terug in de grond om pas het jaar daarna weer  op te duiken en opnieuw de show te stelen.