Overkappingen in de tuin

Door: Lars Veenboer

Lars Veenboer

Het is vandaag prachtig weer om een stukje te schrijven over overkappingen in de tuin.
Lekker regenachtig, nat. Toch zou je zelfs met dit weer heerlijk in de tuin kunnen zitten, onder een veranda, kleedje over de benen, warme kop thee erbij, misschien een klein haardvuurtje.

De overkapping was de laatste jaren een gewild item in de tuin. Het was mode en terecht. Op dagen als vandaag of als het juist te heet is in de zon, is een overkapping een zeer welkom element in de tuin. Ook in de avond, of in het voorjaar en najaar kan een overkapping het verschil maken tussen binnen zitten, of toch nog lekker naar buiten kunnen.

project 3 min

Je moet er wel de ruimte voor hebben. In een kleine tuin bestaat het risico dat een overkapping je net die ene plek waar je nog in de zon kon zitten kost.

Let bij het bouwen of ontwerpen op een aantal zaken: orientatie, het allerfijnste is natuurlijk als de veranda zo is opgesteld dat de lage avondzon (of ochtendzon voor de ochtendmensen) eronder schijnt. Dus: orientatie op het westen valt te preferenen.

En: houd het licht, hoe meer contact met de tuin, het groen, hoe meer de zitplek toevoegt aan de kamers in het huis. Dus laat zij en achterkanten kanten open of maak ze groen met klimop of ander opgaand groen. Een goede truc is ook om de overkapping te vermommen als pergola. Dit kan door een open constructie toe te passen en deze te bekleden met transparante dakplaten.

Tuin met overkapping

In een tuin waar meer ruimte kan de overkapping juist wel wat zwaarder worden aangezet. Of zelfs onderdeel zijn van een tuinhuisje. Door bij de vormgeving inspiratie te zoeken bij de architectuur en het materiaalgebruik in de hoofdwoning kan een dergelijk element een grote rol spelen bij een, wat mij betreft altijd gewenst, gevoel van eenheid in de tuin.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen doen?