Maak het persoonlijk

Door: Lars Veenboer

Lars Veenboer

Er zijn wel 1000 modegrillen, maar er is maar één jij. De modegrillen waaien wel weer over, maar met jezelf moet je nog tijden vooruit. Probeer daarom, bij het bedenken van je tuin, te focussen op het specifieke, het unieke, persoonlijke en maak iets speciaal voor je/jullie zelf.

Strikt persoonlijk

Heel veel zaken die een rol spelen in de beleving van de tuin zijn strikt persoonlijk. Of je veel privacy nodig hebt? Houd je ervan om verborgen in een hoekje te zitten, of wil je juist liever ruimte om je heen? Moet een tuin uitbundig, druk en kleurrijk zijn, wil jij je er prettig in voelen, of kom je pas tot rust als de tuin ook rustig en eenvoudig is vormgegeven?

Looks en gebruik

Natuurlijk zit het persoonlijke niet alleen in de looks maar ook in de manier waarop je je tuin gebruikt. Is de tuin voor jou iets waar je vooral lekker wilt zitten met vrienden en een drankje. Of vind je het juist leuk om in de grond te wroeten en met planten in de weer te zijn. Of allebei, of misschien heb je nog wel andere hobby’s, huisdieren, tafeltennis, motorrijden. Houd je van dansen? schroom niet en leg een dansvloer in je tuin.

Collage

Voor je begint met ontwerpen, denk eerst na: wat zou dit voor mij betekenen? Inventariseer de behoeftes en voorkeuren van jou en van de andere gebruikers van de tuin. Je kunt een lijst opstellen maar een collage maken (of een speciaal prikbord op Pinterest) is misschien nog wel een betere manier. Beperk jezelf daarbij (juist) niet tot plaatjes van tuinen, maar plak alles bij elkaar wat los en vast zit. Zet het lekker breed op: schilderijen, muziek, kleuren, mensen. Om het nog scherper te krijgen kun je ook een collage maken met dingen die je verschrikkelijk vind, want dat zegt vaak net zoveel. En als het klaar is stel jezelf dan de vraag: wat voor tuin past eigenlijk echt bij deze persoon?

maak het persoonlijk 1024x781 1

Vertalen

Vervolgens kun je dit vertalen in een tuinontwerp. Zet het zo sterk neer als je kunt, maak het persoonlijk en je hebt nog jarenlang plezier van je tuin.