Dit klinkt als een dooddoener, maar er zijn nog steeds mensen die denken dat je zonder plattegrond ook tot een prima “tuinontwerp” kunt komen. Veel mensen hebben moeite om driedimensionale informatie in het platte vlak te vertalen.
Vertaalslag
Voor mij is het vertalen van tuinen in kaartbeelden en het vertalen van kaartbeelden in tuinen een tweede natuur geworden. Zonder plattegrond zou ik er niet op vertrouwen het juiste ontwerp te maken. De plattegrond geeft houvast en overzicht. Ineens zie je waar de ruimte zit, ineens zie je op welke manier de tuin werkt, wat de meest logische routes zijn. Dus; ook al kost het misschien even moeite en jeuken je handen om meteen met planten en straatstenen in de weer te gaan, maak die plattegrond.
Inmeten
Meet de tuinzorgvuldig in. Een goede manier is om met het huis te beginnen en vervolgens de grenzen van de tuin in te tekenen. Ga er niet te snel vanuit dat alle hoeken haaks zijn. Ik ben er al zo vaak tijdens het tekenen achter gekomen dat een tuin toch een beetje uit het lood blijkt te liggen. Vaak is dit ook essentiele informatie die vervolgens ook een belangrijke rol speelt in het ontwerp. Teken de raampartijen en deuren van het huis nauwkeurig en meet verder alles in de tuin waarvan je zeker weet dat het moet blijven staan, in. Zeker heh. Hier dwingt het maken van de plattegrond je meteen al tot het maken van keuzes.
Vertrouwen
Als je klaar bent heb je een belangrijke eerste stap gezet. Hang de plattegrond op, kijk er eens een tijdje naar. Vertrouw op je intuïtie. Vertrouw het kaartbeeld. Koop een rol doorzichtig schetspapier, leg het over de plattegrond. Zo dan kun je nu echt gaan ontwerpen, succes!