Diagonalen

Door: Lars Veenboer

Lars Veenboer

Klassieker onder de ontwerptips: werk met de diagonaal. Ik heb het niet systematisch onderzocht, maar het zou me verbazen als ik ontwerpen in mijn portfolio ontwerpen tegen zou komen waar de diagonaal niet op één of andere manier een rol in speelt.

Ruimtelijk gevoel

Hoe kleiner de tuin, hoe belangrijker deze tip wordt. De lijn die diagonaal door de tuin loopt is immers de langste die je kunt trekken op je tuin plattegrond. Door deze lijn te benadrukken in het ontwerp kun je het gevoel van ruimte in de tuin aanzienlijk vergroten.

Dynamiek

Tevens kan het gebruik van de diagonaal ervoor zorgen dat de tuin op een levendige, dynamische manier geordend wordt. Pak je plattegrond maar eens en kijk wat er gebeurd. Een ordening rondom de lengteas van de tuin levert al snel een formeel en stijf beeld op. Een ordening rondom de diagonaal zorgt net zo goed voor een georganiseerd beeld, maar toch blijft het losser, terloops bijna, ik hou ervan!

diagonalen 1

Hoe dan?

Als we het nu eens zijn over het belang van de diagonaal, wordt het tijd om te bepalen hoe de diagonaal dan terug moet komen in het ontwerp. Dit kan verschillen naar gelang je eigen smaak of naar gelang de situatie in de tuin. Soms is het goed om de diagonaal als een sterke lijn in het ontwerp op te nemen. Bijvoorbeeld als vijverrand of als pad. Soms is het beter om de diagonaal terug te laten komen in een serie hoeken. Of juist als een zachte curve die door de tuin slingert. Maar misschien is het ook niet nodig om de diagonaal als basis te nemen voor het ontwerp van paden en terassen. Een serie planten van dezelfde soort of lichtelementen, plantenbakken, keien, schijnbaar toevallig zo geplaatst maar ondertussen toch die diagonaal benadrukkend ondersteunend, doen dan de truc. De keuze is inderdaad reuze! Kom je er niet uit? Raadpleeg dan de tuinontwerper op de hoek.